Безплатна доставка до офис на Еконт за поръчки над 65 лв.

Add Your Heading Text Here

февруари 25, 2024

Отглеждане на люти чушки вкъщи

Отглеждането на люти чушки, които са екзотични видове не е лесна задача. Това са растения, които идват от различни топли точки на света като Мексико, Индия, Карибите и др.

Тук ще се опитаме да ви предадем нашия личен и професионален опит, натрупан през последните 15 години, в отглеждането на люти чушки в домашни условия.

За да постигнете богата реколта и максимална лютивина според сорта, който ще отглеждате, спазвайте нашите лесни правила и успехът ви е гарантиран!

Инструкции за садене и отглеждане на люти чушки в домашни условия

Преди да започнете ви препоръчваме да изгледате нашия видео туториал в Youtube канала ни, където подробно показваме целия ритуал по засаждане на семената.

Следващите няколко снимки ще ви преведат през процеса стъпка-по-стъпка. Кога и как да садим? Колко време ще отнеме? Какво изложение и поливане им трябва? Можете просто да свалите снимките или да се връщате към тази статия, когато имате нужда.

Кога и как да садим?

Най-подходящото време да засадите вашите растения е януари/февруари. Важно е да започнете рано, защото на повечето екзотични видове им трябват около 90-100 дни, за да се развият от семето go плода. Възможно е да постигнете резултати и ako засадите вашите семена през късния март или април, но съществува puck при някои от по-лютите сортове.

КАК ДА ПОСАДИМ СЕМЕНАТА?

1. Засипете разсадната форма с торф и намокрете равномерно почвата. При възможност използвайте пулверизатор или малка лейка за равномерно овлажняВане на почвата. Не преполивайте!

2. В центъра на всяко гнездо внимателно направете по една малка дупка с дълбочина около 2 см.

3. Внимателно сложете по една семка във всяка gynka. Onumaйme се да сложите семката с острото връхче надолу. Това ще спомогне порвоначалния растеж.

4. Внимателно закрийте семките и засипете леко дупките с почва.

5. Използвайте молива и табелките, напишете името на всеки сорт и сложете табелата в съответното гнездо.

6. Напръскайте внимателно гнездата с пулверизатора, похлупете оранжерията и я поставете на топло място. В този момент вашите семена имат нужда от постоянна температура и влажност. Подходящо място за вашата оранжерия е перваз над радиатор или топъл дрешник. Подходящо е сьщо и използването на електрическо одеяло под оранжерията.

ВАЖНО! Перфектната температура за покълване на семената е между 25-30 градуса. Периодично отваряйте kanaka на оранжерията и проверявайте почВата за влага. Добър показател за влажност е образуването на малки капчици по капака на оранжерията.

ВАЖНО! Не махайте табелките, gokamo не дойде време за пресаждане. Бъдете внимателни! Объркате ли табелките, ще е почти невъзможно да определите какьв сорт е вашето растение, поне докато не gage плод.

Колко време ще отнеме? Какво да правя, когато поникнат?

Различните сортове люти чушки изискват различен период от време да покълнат. По-слабо лютите kamo Халапеньо. Български моркоВ и Ахи лимон обикновено отнемат около седмица. По-лютите сортове могат да отнемат до три седмици.

ВЕЧЕ ИМАМ ПОНИКНАЛИ РАСТЕНИЯ, А СЕГА КАКВО ДА ПРАВЯ?

Когато растенията се покажат, можете спокойно да ги изкарате на слънце. Махнете kanaka от оранжерията и им подсигурете свеж въздух и светлина. След още 4-6 седмици можете ga пресадите разсада в окончателните им контейнери.

ПОДРЯЗВАНЕ: Когато растенията достигнат около 30 см височина, можете да стимулирате развитието на разклонения и оформяне на храстовидна cmpykmypa, kamo omcmpaнume върха на основното стебло.

КАЛЯВАНЕ: Ако ще оталеждате растенията си навън е goбpe ga ги калите, npедu ga ги изнесете за постоянно. Това може да направите като започнете да ги изваждате навън през деня и прибирате вечер. По този начин растенията ще бъдат изложени на външните фактори и ще заздравят ствола си. След седмица закаляване, можете ga uзвagume растенията трайно навън. Добре е да направите това към края на април и началото на май, когато шансовете за слана са минимални.

Как да се грижа за лютите чушки?

КАКВО ИЗЛОЖЕНИЕ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩО?

За най-добри резултати, поставете растенията си на топло, слънчево и проветливо място. Лютите чушки са топлолюбиви, но въпреки това е добре ga гu предпазвате от gupekmнa слънчева светлина, в най-топлите месеци на лятото. Най-подходящо изложение е югоизток или югозапад.

КОГА ДА ПОЛИВАМ?

Лютите чушки обичат влагата, но бъдете внимателни при поливането. Поливайте само, когато има нужда. Ще разберете, като заровите леко пръст в почвата – ако е влажно, не поливайте, ако пък е суха почвата – noлuвайme.

КАК СЕ ОПРАШВАТ ЛЮТИТЕ ЧУШКИ, ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ?

Лютите чушки са самоопрашващи се, така че не се притеснявайте, ако ще ги отлеждате на балкон в блок – както там, maka u в градината или на верандата ще отгледат цвят, който ще роди плод.

КОГА ДА ЗНАМ, ЧЕ ЧУШКАТА Е ГОТОВА ЗА БРАНЕ?

Запознайте се със сортовете люти чушки, koumо ще отглеждате. В описанието на всяка една сме описали u цвета, koйmo се очаква да постигне. Всяка една би могла да бъде откъсната и в зелена фаза, но ще бъде по-умерено люта. За повече реколта, редовно събирайте узрелите чушлета.

Качествените семена са основата за успешен разсад. Още от създаването на Chilli Hills, всяка година работим с нови семена с доказан произход. Отнасяме се изключително сериозно към тяхното съхранение, за да сме сигурни в качеството на продукцията ни. Вижте актуалната селекция семена за тази година тук.

Специално за вас създадохме и стартов пакет за отглеждане на люти чушки в домашни условия. В домашната ни оранжерия сме събрали нашия дългогодишен опит в отглеждане на екзотични видове люти чушки в условията на нашия климат.

Ако спазите нашите инструкции и доведете нещата до успешен край, т.е съберете богата реколта, ние се ангажираме да я изкупим обратно от вас (ако желаете, разбира се).

Избери люта чушка