Безплатна доставка до офис на Еконт за поръчки над 75 лв.

Add Your Heading Text Here

ноември 16, 2022

Съхранение на люти чушки през зимата

Тема на тази статия е съхранение на люти чушки през зимата.

Ок, стигнали сме до момента, в който вече сме посадили и отгледали сполучливо нашите люти чушки, но за наша изненада те дават толкова много плод, че сега не знаем какво да ги направим. Ние лично ги приготвяме ежедневно в различни храни, но дори и за нас е почти невъзможно да ги изразходваме преди да са омекнали и да са се развалили.

Най-добре е да оставим достатъчно пресни чушки в хладилника и другите да ги съхраним, докато са още свежи и хрупкави, така че да имаме люто през цялата зима.

Какво да направите, за да запазите реколтата си?

. експериментирайте с всякакви рецепти и затваряйте МНОГО чушки по всевъзможни начини – направете сосове, туршии, зехтини, сладка и пипери.

. има и опция 2, но не я препоръчваме – например въобразявате си, че искате да направите марка за люти продукти и ще направите много пари – НЕ РАБОТИ

Първо, преди да започнем е добре да се подсигурим за следващата реколта и да запазим семената от любимите си видове. Как става това – вадим и изчистваме семенцата, слагаме ги на вестник и ги поставяме на хубаво, топло и проветриво място да изсъхнат. После ги прибираме в буркан или плик, надписваме ги и ги прибираме на топло и сухо място да си чакат реда за посяване.

Важно:

  1. Много е важно да имате информация относно сорта чушка, чийто семена ще запазите. Добре е да знаете дали е хибрид или директен сорт. В единия случай растението е създадено, за да даде плод само веднъж, а в другия – многократно.
  2. Ако държим да запазим сорта люта чушка, е добре да сме я отглеждали отделно от други сортове, за да избегнем кръстоската. Ако се е случила такава, тя може да не даде отражение сега, но да си проличи догодина на следваща генерация чушка.

Ето няколко съвета, които можем да дадем от нашия дългогодишен опит:

Сушенето на чушките премахва цялата влага, което ви позволява или да ги рехидратирате по-късно, или да ги смелите на прах и прахообразни смеси. Ние правим и двете.

Смиламе ги на пипер или пък после ги накисваме във вода и правим на пюре.

Сушене на люти чушки

Чушлетата може да сушите по няколко начина:

. на слънце (но обикновено по това време на годината не е в изобилие)

. в дехидратор (ел. сушилня) – продават ги в магазините. Базови сушилни струват около 50-60 лв.

. фурна – на отворена вратичка на около 50-60 градуса.

Съвет: разрежете чушките на две за по-бързо дехидратиране.

Веднъж изсушени, приберете в пликове или буркани, вакумирайте, приберете на сухо място и пазете от молци.

Ако пък нямате чушки или не ви се занимава, може да си купите директно от нас:

Сухи люти чушки и подправки можете да намерите тук.

Замразяване на люти чушки

Замразяването е един от най-лесните методи за запазване на вашата реколта люти чушки. Просто се уверете, че имате достатъчно място във фризера!

Извадете ги, когато искате да ги използвате и ги оставете да се размразят.

Обикновено губят хрупкавостта си, но пълно щастие няма. Може да ги блендирате, накълцате или добавите в къкрещия сос.

Съвет: Добре е да ги срежете на две, за да се размразят после по-бързо и да не им загният семената. При възможност вакумирайте и замразете шоково.

Мариноване на люти чушки

Мариноването на вашите чушки ще ги задържи доста дълго време.

Това основно включва консервиране на чушките в саламура с оцет и допълнителни подправки, така че ако харесвате мариновани чушки в ресторантите, сега можете да им се насладите и у дома.

Люти чушки в зехтин

Какво по-яко от лют зехтин. Уникален е на пици пасти и салати.

Консервирането на вашите чушки в зехтин придава допълнителен вкус и сила, в зависимост от вида люти чушки, които използвате за консервиране.

Може да добавите и други подправки и да си направите уникално красива бутилка.

Приготвяне и консервиране на пюрета

Друг любим метод, който прилагаме често, е да направим любимите си чушки на пюре.

Блендираме ги и после ги сваряваме, докато водата се изпари. Добавяме малко сол и оцет за консервант и пълним в бурканчета. Стерилизираме 15 мин. в кипяща вода, надписваме и слагаме в килера за зимата.

Консервирането на люти чушки е голям кеф, но още по-голям кеф е, когато цяла зима в студовете имаме любимото си люто, отгледано от самите нас.

Споделете с нас вашия опит и рецепти за допълнително вдъхновение! Пожелаваме на всички успех!

Избери люта чушка