Безплатна доставка до офис на Еконт за поръчки над 75 лв.

Add Your Heading Text Here

май 21, 2024

НАЙ-ЛЮТАТА ЧУШКА В СВЕТА

От месеци насам често ни питате коя е „Най-лютата чушка в света“.
Най-накрая намерихме малко време и седнахме да ви разкажем малко повече за нея:

Запознайте се с Pepper X – новият носител на титлата „най-люта чушка в света“ в Рекордите на Гинес. През октомври 2023 година Pepper X измества от класацията предишния сорт, дългогодишния шампион Carolina Reaper, който цели десет години държи приза за най-пикантна чушка в света.

Колко люта е най-лютата чушка в света?

Най-лютата чушка в света
Колко люта е най-лютата чушка в света? | Снимка – Big Mustard Mama

Малко са хората, които са опитвали самостоятелно най-лютата чушка в света и повечето от тях описват вкуса ѝ като „брутално лют“. Това е достатъчно красноречиво само по себе си. Но по-добра представа за това какво е усещането да изядеш Pepper X дава официалната скала за измерването на лютивостта на чушките. Тя се нарича „Скала на Сковил“  и преценява количеството капсаицин – активното вещество, което придава специфичния вкус на лютите чушки.

До момента, най-люта чушка в света беше сортът Carolina Reaper със съдържание около 1.64 милиона единици по Скалата на Сковил. Хората, които не са го опитвали, могат да си представят колко е лют, като го сравнят със сладкия пипер, който има между 100 и 500 единици по скалата. Чушки като Халапеньо пък притежават около 5000 единици. Pepper X обаче чупи всякакви рекорди със своето съдържание от 2.693 милиона единици по Скалата на Сковил. Това го прави най-лютата чушка в света, съществувала някога.

 

Какъв е вкусът на Pepper X?

Pepper X е плод на дългогодишния труд на американеца Ед Къри от Южна Каролина, който обича да експериментира с различни сортове чушки. И експериментите му са повече от успешни – предишният рекордьор за най-люта чушка в света (Carolina Reaper), също е негово дело.

За създаването на Pepper X днес Ед Къри е използвал кръстоска между Carolina Reaper и друг сорт люта чушка. Новият сорт е малка чушка с неправилна форма и цвят, вариращ между зелено и жълто. Нищо във външния ѝ вид не издава обаче колко е силен вкусът ѝ – тя не се препоръчва за сурова консумация от любители, които нямат опит в тази посока.

 Преди сетивата да бъдат завладени от лютото, вкусът на Pepper X e доста приятен. Малцината, които са опитвали най-лютата чушка в света, споделят, че тя има сладки плодови нотки. Силното пикантно усещане обаче се усеща почти веднага, само няколко секунди след изяждането ѝ. А послевкусът след нея трае няколко часа. Затова тя се използва в комбинация с други съставки, които тушират част от силния ѝ ефект.

Трудно е човек да си представи, че може да има по-люта чушка от Pepper X, но Ед Къри споделя, че това е най-лютата чушка в света засега.

Не, ние нямаме семена за Pepper X.

В допълнение само ще кажем, че Ед къри е патентовал тази люта чушка и не иска да я даде на света. Поне засега.

Така, че приятели лютояд, ще дерзаем заедно и ще се надяваме чичо Ед ще ни даде шанса и на нас да опитаме най-лютата чушка в света PepperX.

Колко люта е най-лютата чушка в света?

Какъв е вкусът на Pepper X?

Избери люта чушка