Безплатна доставка до офис на Еконт за поръчки над 75 лв.

Add Your Heading Text Here

февруари 13, 2024

Лютото и ендорфина

Знаете ли, че когато ядете люто, в тялото ви се отделя хормонът на щастието? Това се дължи на капсаицинът. Любопитни ли сте? Четете надолу.

Какво е капсаицин и как се е образувал?

Капсаицинът е химическо съединение, което е отговорно за лютото усещане в лютите чушки. Синтезирано е от растението като защитен механизъм.

Как работи капсаицина и защо лютото се усеща като болка?

Когато приемем люто в устата си, вкусовите ни рецептори подават сигнал за болка до мозъка, който от своя страна моментално отпуска ендорфин да потуши болката. Хормонът на щастието води до еуфория, която променя всичко около нас – изпотяваме се, вътрешната температура се вдига, реалността се изкривява и времето се забавя. Усещането е подобно на прием на наркотик, но е напълно безвредно. Когато ендорфиновият прилив отмине, искаме още и още. Лютото пристрастява. Лютото отваря рецепторите ни до степен, че подсилва вкусовете на приетата храна в пъти и дори и най-скучната храна може да се превърне в експлозивен шедьовър. Добавете в менюто си от нашите люти сосове и ще запеете от щастие.

Къде се намира капсаицинът в лютата чушка?

Капсаициновите жлези на лютите чушки се намират между плацентата и семената. Ако искате да намалите лютивината на лютата чушка, това е частта, която трябва да премахнете. Затова много от най-лютите чушки по света, имат значително повече плацента в сравнение с други по-малко люти чушки.

Избери люта чушка